A közép – mélylazítás előnyei a mulcs művelés során

A talaj nedvességtartalmának megőrzése elengeDSC02277dhetetlen a növények megfelelő tápanyagfelvételéhez, ez pedig kiemelten fontos minden mezőgazdász számára, valamint az, hogy ezt a lehető legkevesebb ráfordítással, alacsony költséggel érje el.

A SOKORÓ Kft. által gyártott közép-mélylazító a szántás nélküli művelés egyik alapvető földmunkagépe, vevői tapasztalatok alapján kiválóan teljesít a talajszerkezet javításában. A 2016-os Bábolnai Gazdanapok látogatói megtekinthetik a Sokoró S-305T közép-mélylazítót, mely 3 méteres munkaszélességben, 5 lazítókéssel és egy tarajos hengerrel végzi a föld lazítását, ill. lezárását.

Gőcze Bálint műszaki igazgató így emelte ki a gép pozitívumait:

„A Sokoró közép-mélylazító kedvező hatással van a talaj vízháztartására, megszünteti a talajban az összetömődött rétegeket. A felszínhez közeli, tömör „talp” akadályozza a nedvességforgalmat, ennek megszüntetésére kiválóan alkalmas a munkagép. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a talajkímélő közép-mélylazításos kezelés után jobb nedvességi értékek jellemzik a termőföldet. A mulcsborítás védelmi funkciója szintén kedvező hatásokkal bír, mert csökkenti a nedvesség-veszteség mértékét a talajban. Több gyártó talajlazítójával ellentétben a mi termékünk a földet lazítja, de nem szellőzteti, mivel nincsenek rajt felső keverőszárnyak, melyek mulcs művelés során a nedvesség-megőrzés szempontjából rendkívül károsak lennének.

A termék 2,5 és 3 méteres munkaszélességben kapható, 3, 4 és 5 késes változatban létezik. A talaj lezárásáról pedig mindegyik változatban egy állítható tarajos henger gondoskodik. A kapatestek anyaga nagy keménységű acél (HARDOX), 55-60 HRC élkefémmel felhegesztve. A kapaszöget úgy alakítottuk ki, hogy 45-50 cm munkamélységig alkalmazható, és ebben a mélységben akár 15 cm-re megemeli és megmozgatja az egész földréteget, így a közép-mélylazítás hatására a talaj kapilláris szerkezete ideálissá válik. A kapahegyek acélöntvényből készültek, speciális mangán-ötvözettel, így a kapák keménysége is eléri az 50 HRC-t.”

Megkértük a téti NOZSÓ 2001 Kft. tulajdonos ügyvezetőjét, Czéhmester Árpádot, hogy ossza meg velünk gyakorlati tapasztalatait a Sokoró közép-mélylazító használatával kapcsolatban.

Mióta és mekkora területen gazdálkodnak? Milyen terménnyel foglalkoznak?

„Évtizedek óta foglalkozunk főként repce, napraforgó, gabonafélék (őszi árpa, rozs), és kukorica termesztésével, kb. 920 hektár területen.”

Milyen gépeket használnak?

„Legnagyobb erőgépeink John Deere 8320 és RÁBA 250. Munkagépeink közt pedig több Sokoró gyártmány is van, közülük a leghatékonyabb a mi talajművelési kultúránkban a közép-mélylazító.”

Mikor vásároltak Sokoró közép-mélylazítót? Melyik típust?

„Mivel a Sokoró Kft., ahogy a NOZSÓ Kft. is téti székhelyű, s a Sokoró Kft. vezetőségével hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolunk, szívesen vásárolunk tőlük. Egy tradicionálisan mezőgazdasági gépekkel foglalkozó cégről van szó, a gyártásban és termékfejlesztésben megkérdőjelezhetetlen tapasztalattal rendelkeznek. A közép-mélylazítók közül a 3 méteres, 5 késes változatot vásároltuk, és használjuk – egy gépet csaknem 10 éve, a másikat pedig négy éve.”

Milyen változást érzékelt a közép-mélylazító használata óta?

„A lazítás, vagy szántás kérdésköre nagyon aktuális. Mi hiszünk a mulcsos talajművelésben, ennek pedig egyik kiváló munkaeszköze a közép-mélylazító, melynek használata után esetenként, talajtípustól függően a további lezárását Sokoró gyártmányú Cambridge hengerrel végezzük. Nagyon kevés helyen van lehetőség öntözni a földeket, a Sokoró közép-mélylazító használata pedig nem szellőzteti a földet, általa javul a talajszerkezet, a talaj vízmegtartó képessége, és összességében olcsóbbá is válik a termelés.

A talajlazítást repce (gabona elővetemény) és kukorica (napraforgó elővetemény) vetése előtt használjuk. Mivel vetésforgóban dolgozunk, a teljes termőterületünk lazítása megtörténik 2-3 évente. Ez által hosszú távon a talaj egyenletesebb lesz, a gyakran problémát jelentő eketalp-betegség, ill. a bakhátak kialakulása elkerülhető. Így pedig a növény gyökere szabadon nőhet lefelé, melynek egyenes következménye a jobb termésátlag.

Tapasztalatom, és személyes véleményem szerint a közép-mélylazító hozzájárul ahhoz, hogy repcetermésünk (átlag 3-4 tonna / hektár) évek óta magasan meghaladja a környékbeli gazdálkodók termésátlagait. Gabona (őszi árpa és fajtarozs) termésünk is 6,5 tonna körül alakul hektáronként, ez a lazítás nélküli talajban legfeljebb 4,5 tonna lenne. Hozzá kell tennem, hogy ezek az értékek alacsonyabb, 11-14 átlag AK értékű földeken realizálódnak, s a szárazabb években is nagy biztonsággal kalkulálhatunk ezzel, mivel a talaj szerkezete, morzsalékossága a lazításnak köszönhetően optimálissá válik.”

Milyen egyéb tényezők befolyásolják még a termény minőségét és mennyiségét?

„Fontos, hogy a termőföldön a műveleteket milyen irányban végezzük. Én azt tapasztaltam, hogy a legoptimálisabb, ha csak az utolsó, vetés előtti művelet van a vetéssel egy irányban végezve, az előtte lévők ahhoz képest 15-25 fokos eltéréssel. Ezt a módszert évek óta alkalmazzuk, s úgy tűnik, bevált. Az említetteken kívül természetesen a gyomirtásra, és a február eleji műtrágyázásra is nagy hangsúlyt fektetünk.”

Kinek ajánlja a terméket?

„Azoknak a gazdáknak, akik számára a talajminőség javítása és a termésátlagok növelése mellett a költségoptimalizálás, ill. az erőforrás-szükséglet minimalizálása is szempont. A közép-mélylazító használata egyszerűbb, mint a szántás, és a munkagép karbantartási költségei kedvezőbbek (lazítófejek cseréje nálunk kb. 80-120 hektár után szükséges, melynek költsége darabonként 18 ezer Forint). A hosszú távú talajszerkezet-javítás pedig a közép-mélylazítás következménye, ez pedig minden földműves számára előnyös.”